Arbetet för att stärka säkra beteenden kopplat till arbetsmomenten utgår från SAFE-modellen:
- Studera – identifiera riskfyllda arbetsmoment eller situationer och definiera hur dessa kan utföras på ett säkrare sätt.
- Analysera – observera riskområden och etablera en handlingsplan för att öka andelen säkra beteenden kopplade till arbetsmomenten/situationerna.
- Förändra – förstärka säkra beteenden och försvaga riskbeteenden genom bland annat feedback och aktivt lyssnande.
- Effektgranska – mäta om det skett en förändring och ta fram en plan för att hålla fast vid säkra beteenden framöver.
SAFE-modellen är ett konkret verktyg för att välja ut och prioritera vilka beteenden som en arbetsgrupp ska arbeta med och på ett strukturerat sätt ta sig an dessa. I inledningen av arbetet identifieras de arbetsmoment och situationer som är mest riskfyllda för medarbetarna att utföra. Vidare identifieras förutsättningar för att arbetsmomenten kan
genomföras på ett säkert sätt samt vilka specifika beteenden som finns kopplade till momenten då det ofta är i beteendet som en brist kan leda till att en olycka uppstår.
Underrubrik: Förstärka önskvärda beteenden
Feedback är en viktig del i arbetet med beteendebaserad säkerhet och används för att på ett effektivt sätt förstärka önskvärda beteenden genom att konkret uppmärksamma
dessa. Vid behov används också feedback för att på ett respektfullt sätt hjälpa till att korrigera riskfyllda beteenden som inte är önskvärda i verksamheten. Den feedback som får bäst effekt är tydlig och specifik samt ger återkoppling på beteenden som individen kan påverka.